Ta del av expertens tips, tricks och packningslista

 

Erik Leonsson är teamansvarig för Škoda Cycling Team och var med i följeteamet på det tolv dagar långa cykeläventyret genom Sverige. I den helelektriska följebilen Škoda Enyaq följde han cyklisterna dag och natt för att säkerställa teamets och cyklisternas välmående. Här delar han sina bästa tips för att optimera din bil inför ditt eget cykeläventyr - från att packa till att sova i bilen. Här kan du se minidokumentärer i sin helhet på Škoda Sveriges Youtube.

Nedan hittar du Eriks tips och här kan du se minidokumentären om Sveriges längsta cykellopp Unmapping Sweden

Eriks tips för hur du kan optimera din bil inför ditt cykeläventyr:

1. ATT PACKA DEN PERFEKTA CYKELBILEN

Säkra din last när du packar bilen full, se till att inte ha lösa föremål högt upp som vid inbromsning kan skada dig själv eller dina passagerare. Kort och gott, se till att lasten är surrad ordentligt.

Sätt en struktur för hur du packar, tänk igenom vad du behöver i prio-ordning och säkra tillgängligheten till det som används ofta. Ha ett system för vad du lägger var och var konsekvent och noggrann, desto snabbare du får in vanan och en struktur, desto enklare får du tillgång till det du behöver.

Nyttja varje millimeter, för lastutrymmet är helt avgörande för hur ni klarar uppgiften. På vår resa var vi tre personer i följeteamet, det innebar en gedigen packning för nästan två veckor ute på skogsvägar, samt all utrustning för filmning och övernattning i bilen samt sjukvård och extra cyklar. Så se till att använd bilens alla smarta fack och stuvar, en elbil har mer utrymme, se till att använda det fullt ut. Vår Enyaq har ett lastutrymme på 585 (välbehövliga) liter och smarta fack som gör den till den perfekta bilen för ett längre äventyr – alltifrån stort utrymme under mittkonsolen och inbyggda paraplyer i bilens framdörrar till kylbox och inlastnings- & instegsskydd.

2. BILEN SOM LADDCENTRAL

Bilen är en mobil laddcentral, och det kommer väl till hands på ett långt äventyr. Vi hade massor av elektrisk utrustning, inklusive en kaffekokare för att njuta av nybryggt kaffe varje morgon, och det fantastiska är att vi hela tiden kunde ladda allt. I vår Enyaq finns det ett 12-volts uttag i bakluckan som förser den elektriska kylboxen med ström dygnet runt, även om bilen är avstängd. Bilen blev därmed en pålitlig kraftkälla för att fånga varje bild och ljud under vår resa men även hålla följeteamet på gott humör med varm dryck när det behövdes som mest.

Tag med skarvsladd för enkel tillgång var som helst i bilen. Förutom att fungera som en el-källa för våra dagliga bekvämligheter använde vi elbilens kraftfulla batteri för att ladda vår omfattande filmutrustning. Vi hade med oss allt från kameror och mikrofoner till stativ och belysning för att dokumentera varje ögonblick av äventyret. I mittkonsolen finns två USB-C-laddare, och i baksätet finns ytterligare två USB-C-uttag samt ett 220V-uttag. Vi tog med en skarvsladd så att vi enkelt kunde ha tillgång till ström var som helst i bilen.

I Sverige har vi numera ett väl utbyggt laddnätverk och även i de mest glest befolkade områdena som Norrbotten och Västerbotten fanns det gott om laddare längs riksvägarna, vilket gjorde vår resa smidig och bekymmersfri.

3. PLANERING, NAVIGERING OCH KÖRNING GENOM SKOGARNA

Tänka igenom allt noggrant, vilka situationer som kan uppkomma och förbereda sig för dem låter självklart, men är det bästa tipset för en resa utan problem och huvudvärk. Vi tog exempelvis med en eldriven motorsåg för att kunna ta oss förbi fällda träd. Och just som vi hade förutsett stötte vi på detta och kunde enkelt ta oss förbi. Komforten är också avgörande. Vi körde bilen i skift och som passagerare är det viktigt att nyttja bilens sköna säten och vila ut. För detta ändamål tog vi med oss varsin mysig kudde samt öronproppar och sovmask.

Ha med en stor skärm för navigeringen, för oss var den rejäla skärmen i vår Enyaq helt avgörande då den ger en bättre överblick och kompletterar våra telefoners navigering. På skärmen kunde vi se cyklisternas position, planera rutter och vara flexibla med vad som händer. Vi använde skärmen med Google Maps terrängvy och följde våra i förväg planerade dagsetapper. Terrängvyn hjälpte oss förutse vad som hände i terrängen längre fram samt planera stopp. Apple CarPlay underlättar samarbetet med telefonerna och gör också resan roligare med enkel Spotify-koppling samt möjlighet till andra externa appar. Fundera över vilka däck du använder, ett riktigt smart knep var att vi monterade friktionsdäck då de har mjukare gummi, då de har ett utmärkt grepp, ger bättre komfort och bidrar till tyst körning på grusvägar.

4. ATT SOVA I BILEN

Bilen kan fungera som en lägerplats, bara du tar med dig rätt utrustning. Det går alldeles utmärkt att sova i bilen, speciellt om vädret är för bråkigt för att slå upp ett tält. Under resan sov två av oss i följeteamet i bakluckan med takluckan öppen för ventilation. Vi fällde ned baksätet, vilket skapade en liten vinkel på sängen, men inget som kändes obekvämt. För att undvika knott och mygg sov vi med ett myggnät. Det går också att veva ner rutorna lite om det regnar. När vädret tillåter går det också utmärkt att rigga ett tält på taket och därigenom omvandla bilen till en bekväm sovplats under stjärnorna – väldigt mysigt!

Förbered bilen för att sova, genom att packa ur bilens baklucka och se till att säkra packningen mot väta och insekter. Säkerställ därför god ventilation med insektsskydd, annars sover du sämre och får fukt och imma på insidan. Är du som jag en person som rör på dig i sömnen kan det vara klokt att låta bilen vara olåst för att slippa väckas av larmet. Alltid skönt att få sova ostört när du är ute på äventyr!

Några saker som är bra att ha med sig är liggunderlag, sköna kuddar och sovsäck. Även om vår Enyaq är bekväm kan det vara skönt med lite extra komfort och värme. Myggnät är ett måste under sommarmånaderna för att skydda sig mot insekter när fönstren är öppna. Sovmasker och öronproppar är ett hett tips för att blockera ljud och ljus (dina medpassagerares snarkningar) för en bättre sömnkvalitet. Sist men inte minst en fick- eller pannlampa för att kunna se och hitta saker i bilen på natten.


Nedan hittar du vår packlista.

Lycka till på ditt cykeläventyr!

Vänliga hälsningar, Erik Leonsson, Škoda Cycling Team

Följeteamets packlista

• Kommunikationsradios, antenner på taket för bättre räckvidd.

• Elektrisk motorsåg

• Vattendunk 20L, frystorkad mat

• Gasolkök och friluftsgas

• Tält och tarp

• Powerbank stor ŠKODA Tillbehör Online 

• Sovsäckar och liggunderlag

• Kuddar ŠKODA Tillbehör Online 

• Sjukvårdsväska stor ŠKODA Tillbehör Online

• Verktygslåda

• Elektrisk kylbox ŠKODA Tillbehör Online

• Thule Easyfold cykelställ ŠKODA Tillbehör Online

• Instegsskydd folie fram – 5LA 071 310 och bak

• Instegskydd folie bak – 5LA 071 310A

• Instegslist rostfritt stål (fram) – 5LA 071 303

• Inlastningsskydd alu look – 5LG 061 195A

• Universalladdare – 000 054 412P ŠKODA Tillbehör Online

• Laddanslutningsskydd – 5LA 054 410 ŠKODA Tillbehör Online 

• Espressobryggare – 000 069 641D ŠKODA Tillbehör Online

• Stänkskydd fram – 5LG 075 111 ŠKODA Tillbehör Online 

• Stänkskydd bak – 5LG 075 101 ŠKODA Tillbehör Online 

• Bagagerumsmatta i gummi – 5LG 061 160 

• Simply Comfort – 000 061 122E ŠKODA Tillbehör Online 

• Lasthållare – 5LG 071 151

• Cykelhållare al – 000 071 128P

Om Škoda Cycling Team

Škoda Cycling Team har länge varit en viktig del av Škodas engagemang inom cykling, och är ett praktexempel på hur man utöver traditionell sponsring kan bidra med starka och samhällsrelevanta historier som inspirerar. 

Läs mer om Škoda Cycling Team och deras resa. •