Vackra vita landskap, bergsvägar och snöklädda träd så långt ögat kan nå. Att semestra under vintern i vårt avlånga land med bil har blivit allt mer populärt senaste åren. I Sverige finns mycket att uppleva och den svenska fjällen passar perfekt för dig som vill åka skidor. För att er vinterresa ska bli så bra som möjligt har vi på Škoda satt ihop några tips inför din bilsemester.

Packa inför semestern

Packa bilen

När du packar bilen ska du alltid försöka placera de tyngsta föremålen så långt ner i bagageutrymmet som möjligt, i mitten och mot ryggstödet. Tänk även på att fördela vikten så jämnt som möjligt.

Tänk även på följande när du packar bilen:

  1. Placera inga föremål på insynsskyddet. Vid en kraftig inbromsning kan dessa föremål slungas i bilen i en rykande fart.
  2. Bygg inte ett berg där bak. Det är viktigt att du som förare har god sikt bakåt och att saker inte flyger omkring vid en kraftig inbromsning. Ha för vana att även ta upp lastnätet när du packar många föremål.
  3. Tänk på att inte ha några lösa föremål framme i bilen. En vanlig mobiltelefon väger 150 gram och har en krockvikt på sex kilo vid en hastighet på 50 km/tim. Därför ska du lägga läsplattor, mobiltelefoner och kameror i stolsryggens ficka när de inte används.

 

Packa takboxen

  1. Kontrollera maxlasten för både taket och takboxen.
  2. Undvik att ha tunga föremål i takboxen. Packar du för tungt kan detta påverka bilens köregenskaper.
  3. Packa alla lättare föremål så tätt som möjligt. Använd lastremmar för att hålla bagaget på plats.
  4. Ha i åtanke att en takbox medför mer vindbrus och högre bränsleförbrukning.

Läs vår takbox-guide, så blir det enklare att välja rätt takbox för dig

 

Tips inför bilsemestern

Kolla lufttrycket i däcken

Tänk på att alltid kolla lufttrycket i däcken innan ni åker iväg på semester. På vintern kan den kalla temperaturen göra att däckens lufttryck sjunker med 1-2 PSI eller 0,07 till 0,14 bar vid 10 ° C. Om lufttrycket i däcken inte är anpassade efter den ökade lasten kan däck och fälgar skadas, och bilens köregenskaper försämras. Är lufttrycket för lågt ökar dessutom bränsleförbrukningen. Ha därför alltid för vana att kolla däcktrycket inför att du ger dig ut på resa. 

Rekommenderat lufttryck för just dina däck och din packning hittar du i din instruktionsbok eller vid förardörren. Har du en Škoda? Här hittar du instruktionsboken till din bil.

Säkerställ att olja och spolarvätska är påfylld

Ha för vana att alltid se över olje- och spolarvätskenivån innan du ger dig iväg på en längre resa. Fler mil betyder att både olja och spolarvätska kanske går åt mer än vanligt.

Bra saker att ha i bilen

Under semestrarna är det mycket folk ute på vägarna. Detta kan leda till långa köer och kökrockar. Preppa bilen inför avfärd med diverse förnödenheter ni kan tänkas behöva om ni blir stående länge.

Tips på bra saker att ha redo i bilen:

  • Isskrapa och snöborste
  • Spolarvätska
  • Varningstriangel
  • Låsspray/-olja
  • Vatten
  • Mat
  • Bogserlina
  • Startkablar
  • Första hjälpen-kit
  • Reservlampor
  • Reservsäkringar
  • Hopfällbar spade
  • Dragrep
  • Ficklampa och blinkande varningslampa
  • Reflexväst
  • Solglasögon
  • Varma kläder och filt
  • Reservdunk med bränsle

Beställ tillbehör till din bil på skodatillbehor.se/skoda

Reka laddstationer och bensinstationer

Se till att ni har fulladdat batteri eller tankat tillräckligt med drivmedel så att ni kan ta er säkert till slutdestinationen. På vintern blir ofta räckvidden kortare beroende på dels temperaturen, dels på din körstil. I vissa delar av landet finns det begränsat med laddstationer och bensinstationer, därför kan det vara en bra idé att kolla upp vart dessa finns innan avfärd.

Läs mer om att ladda bilen och om vart laddstationer finns

5 tips inför vintern

Håll avstånd

Det kan bli riktigt halt ute på vägarna under vintern och din bil kan lättare få sladd. Försök därför alltid att hålla gott avstånd till bilen framför.

Se upp med imman

När du sätter dig i bilen med blöta skor och jacka så blir det snabbt imma i bilen. För att undvika mycket imma kan ett tips vara att köpa en fuktslukare eller en kudde som absorberar fukt till bilen.

Se över däcken

Var extra noga med att däcken är i gott skick och kolla så att mönsterdjupet håller den rekommenderade standarden.

Kontrollera lamporna

Under vintermånaderna när de mörka timmarna är många och långa är du extra beroende av att ha bra lampor i bilen som lyser upp vintervägarna. Det är också viktigt ur en säkerhetssynpunkt att du har en ordentlig sikt på vägen så att inte olyckan är framme. Innan vintern kommer, se till att dina strålkastare, dimljus, blinkers, backljus och bromsljus fungerar.

Gör ett bromstest

Vi får allt bättre bilar och däck för vinterunderlag. Men ibland när det är riktigt halt ute kan det vara svårt att märka att det är halt innan det är för sent. Om du inte har någon bakom dig på vägen kan du testa att göra en kraftig inbromsning. Går ABS-systemet igång direkt är det riktigt halt och då ska du anpassa hastigheten.

Byt till vinterdäck

Det börjar bli dags att planera in ett däckbyte. Mellan den 1 december och 31 mars måste bilen ha vinterdäck enligt svensk lag, så det går bra att skifta till vinterdäck från och med 1 oktober om vädret tillåter.

Kom ihåg att du alltid kan låta experterna på din bil genomföra skiftet åt dig – då kan de samtidigt även kontrollera mönsterdjupet för ett korrekt och säkert grepp för säsongens alla olika underlag.

• Boka däckbyte eller service online.

Att tänka på: kör du med dubbdäck behöver du skifta innan den 1 december. Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober - 15 april.

• Se detaljerade regler kring däckbyte på transportstyrelsen.se.

Dra släp med Skodas bilar

Sugen på att ta en tur med skotern?

Kanske dags att ta med släpet och rusta upp fjällstugan? Škoda har flera bilmodeller med dragkrok som passar dig som vill dra husvagn eller släp.

Vad som är viktigt att tänka på när du ska dra släp eller husvagn är att du följer de lagar och riktlinjer som finns. Hur tung släpvagn du får dra beror dels på bilens tillåtna dragvikt, dels på vilken körkortsbehörighet du har.

Hur mycket din bil får dra beror på bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt, alltså hur mycket dessa väger tillsammans. Ju tyngre bil du har, desto mindre får du dra. Det grundläggande villkoret med B-körkort är att du får köra personbilar och lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3500 kilo.

Vill du se hur mycket din bil kan dra? Räkna ut med Transportstyrelsens släpvagnskalkylator.

 

Djur i bil på vintern

Hundar ska resa i burar; stora hundar i bur och små i specialbälten.

När temperaturen sjunker ute så blir det allt kallare inne i bilen. Enligt Jordbruksverket får du inte lämna hunden i bilen om det är kallare än fem minusgrader. Hundarna kan få köldskador och andra fysiska men, därför är det bättre att lämna hunden hemma än att lämna hunden ensam i bilen på vintern.

Tvätta bilen på vintern

Vintern brukar ofta lämna spår på din bil i form av salt, asfalt och annan grov smuts. Genom att rengöra och vårda bilen kommer du inte bara välkomna den ljusare årstiden med en glänsande och fräsch bil, utan också främja dess långsiktiga prestanda och skydda den mot potentiella skador.

Köra elbil på vintern

När du startar bilen

Förklimatisera alltid bilen innan du startar. Sätt på värmaren via appen när bilen fortfarande är inkopplad i laddboxen. På så sätt värms bilen upp med hjälp av elnätet och nyttjar inte batteriet.

När du är ute på vägarna

Kör försiktigt ute på vägarna, särskilt på vintern då det kan vara halt på vägarna. När det är kallt ute är också luftmotståndet högre, och det påverkar räckvidden negativt.

När du laddar

Batteriet har bäst prestanda i rumstemperatur. Genom att ladda kortare och oftare, hjälper du batteriet att hålla uppe en jämnare och varmare temperatur. Passa även gärna på att ladda i samband med att du kört bilen, då den redan är uppvärmd.

Fler tips för dig med elbil

Kör försiktigt på vägarna

Håll avstånd och se upp för halkan. Trevlig vintertur!