Packa inför semestern

Packa bilen

När du packar bilen ska du alltid försöka placera de tyngsta föremålen så långt ner i bagageutrymmet som möjligt, i mitten och mot ryggstödet. Tänk även på att fördela vikten så jämnt som möjligt.

Tänk även på följande när du packar bilen:

  1. Placera inga föremål på insynsskyddet. Vid en kraftig inbromsning kan dessa föremål slungas i bilen i en rykande fart.
  2. Bygg inte ett berg där bak. Det är viktigt att du som förare har god sikt bakåt och att saker inte flyger omkring vid en kraftig inbromsning. Ha för vana att även ta upp lastnätet när du packar många föremål.
  3. Tänk på att inte ha några lösa föremål framme i bilen. Lägg läsplattor, mobiltelefoner och kameror i stolsryggens ficka när de inte används. En mobiltelefon som väger 150 gram har en krockvikt på sex kilo vid 50 km/tim.
  4. Dubbelkolla alltid bilens däcktryck innan avfärd.

 

Packa takboxen

  1. Kontrollera maxlasten för både taket och takboxen.
  2. Undvik att ha tunga föremål i takboxen. Packar du för tungt kan detta påverka bilens köregenskaper.
  3. Packa alla lättare föremål så tätt som möjligt. Använd lastremmar för att hålla bagaget på plats.
  4. Ha i åtanke att en takbox medför mer vindbrus och högre bränsleförbrukning.
  5. Dubbelkolla däcktrycket så att däcken klarar all vikt.

Läs vår takbox-guide, så blir det enklare att välja rätt takbox för dig

 

5 tips inför bilsemestern

Packa rätt

Lasta lågt i bilen och surra fast saker om det går. Tänk även på att fälla upp lastnät/galler om ni har packat många föremål.

Kolla lufttrycket i däcken

Tänk på att alltid kolla lufttrycket i däcken innan ni åker iväg på semester. På sommaren kan den varma temperaturen göra att däckens luft expanderar vilket leder till ett högre däcktryck. Om du inte har koll på lufttrycket i däcken och belastningen förändras (särskilt när bilen drar husvagn, släp, har mycket packning osv.) så kan däcken bli missformade eller explodera när man kör.

Säkerställ att olja och spolarvätska är påfylld

Under sommaren kör vi ofta betydligt längre sträckor än vad vi gör till vardags. Fler mil betyder att både olja och spolarvätska kanske går åt mer än vanligt. Ha för vana att alltid se över olje- och spolarvätskenivån innan du ger dig iväg på en längre resa.

Bra saker att ha i bilen

Under semestrarna är det mycket folk ute på vägarna. Detta kan leda till långa köer och kökrockar. Preppa bilen inför avfärd med diverse förnödenheter ni kan tänkas behöva om ni blir stående länge.

Tips på bra saker att ha redo i bilen:

  • Varningstriangel
  • Vatten
  • Mat
  • Bogserlina
  • Startkablar
  • Första hjälpen-kit
  • Reservlampor
  • Reservsäkringar
  • Ficklampa och blinkande varningslampa
  • Reflexväst
  • Solglasögon

Reka laddstationer och bensinstationer

Se till att ni har fulladdat batteri eller tankat tillräckligt med drivmedel så att ni kan ta er säkert till slutdestinationen. I vissa delar av landet finns det begränsat med laddstationer och bensinstationer, därför kan det vara en bra idé att kolla upp vart dessa finns innan avfärd.

Läs mer om att ladda bilen och om vart laddstationer finns

Läs om Sveriges bästa platser att ladda elbilen på i sommar

Dra husvagn och släp med Skodas bilar

Sugen på en husvagnssemester?

Kanske dags att ta med släpet och rusta upp huset eller stugan? Škoda har flera bilmodeller med dragkrok som passar dig som vill dra husvagn eller släp.

Vad som är viktigt att tänka på när du ska dra släp eller husvagn är att du följer de lagar och riktlinjer som finns. Hur tung släpvagn du får dra beror dels på bilens tillåtna dragvikt, dels på vilken körkortsbehörighet du har.

Hur mycket din bil får dra beror på bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt, alltså hur mycket dessa väger tillsammans. Ju tyngre bil du har, desto mindre får du dra. Det grundläggande villkoret med B-körkort är att du får köra personbilar och lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3500 kilo.

Vill du se hur mycket din bil kan dra? Räkna ut med Transportstyrelsens släpvagnskalkylator.

Kan elbilar dra husvagn eller släp?

Absolut, elbilar kan dra både husvagnar och släp - men inte alla modeller. Ta reda på om bilen kan ha dragkrok och bilens tillåtna dragvikt innan köp. Ta även reda på hur räckvidden påverkas av att dra ett släp. Förbrukningen kan öka väsentligt när elbilen drar en släpvagn och du kan därför behöva stanna oftare längs vägen och ladda bilen.

Škodas elbil Enyaq är godkänd för släpvagnsvikter på upp till 1 200 kg och flertal av Enyaq modellerna har redan monterad dragkrog och kan dra släp. Vill du köpa en dragkrok till din Enyaq? Se vilka tillbehör som finns till just din Enyaq.

Letar du efter en bil som är bra på att dra husvagnar då bör du utforska Superb Combi, Karoq eller Kodiaq.

Djur i bil på sommaren

Hundar ska resa i burar; stora hundar i bur och små i specialbälten.

När solen skiner blir det snabbt varmt i bilen. Innetemperaturen i en parkerad bil i solen stiger snabbt; på cirka 10 minuter kan 20 grader bli 32 grader. Lämna därför aldrig barn eller husdjur i bilen om temperaturen ute överstiger 17-18 grader, inte ens vid ett kort stopp.

Škodas loppisguide

Är du en second hand-älskare som planerar in loppisbesök när du bilar runt i Sverige? Här kommer i så fall guiden för dig – fylld med tips på ställen att stanna till vid, från Gällivare i norr till Malmö i söder. God fyndlycka!

Läs mer om våra tips på loppisställen med vår loppisguide

Tvätta bilen på sommaren

Efter en lång vinter och vår kan det vara skönt att både tvätta och städa ur bilen. Genom att rengöra och vårda bilen kan du inte bara välkomna den ljusare årstiden med en glänsande och fräsch bil, utan också främja dess långsiktiga prestanda och skydda den mot potentiella skador.

Packa med cykeln på bilsemestern

Ta med cykeln på semestern? Kanske ge dig ut på fjället och åka mountainbike? Vi på Škoda har en cykelhållare som smidigt monteras på dragkroken. Den maximala tillåtna belastningen anges i cykelhållarens monteringshandbok och beror på den maximala tillåtna belastningen på draganordningen.

Elbil på sommaren

När du startar bilen

Öppna dörrar och fönster innan du startar bilen. Då hjälper du att kyla bilen utan någon el. Sätt gärna på AC:n medan bilen är kopplad till laddstolpen, så kyls den med elnätet istället för batteriet.

När du är ute på vägarna

Batteriet trivs bäst i rumstemperatur – och därmed bäst under sommaren i Sverige. Då har elbilen allra bäst räckvidd. Men i regn och blåsigt väder blir räckvidden något kortare. Kom ihåg att anpassa din körstil när vädret slår om.

När du laddar

Under semesterveckorna kan det vara längre köer till laddstationerna. Tänk på att vara ute i god tid och kolla tillgängligheten via vår laddkarta innan du kör in till en publik laddplats. På så sätt behöver du inte göra onödiga stopp för att leta efter en ledig laddplats.

Läs mer om våra elbilar

Tips inför bilresa i Europa

  1. Grönt kort - Ska du ut och bila i Europa kan du behöva beställa ett Grönt Kort.
    Läs mer om Grönt kort på vår sida om Vägassistans.

  2. Reflexväst - I flera länder i EU är det krav på att det måste finnas en reflexväst i bilen. Var noga med att ta reda på om det gäller länderna du ska åka till.

  3. Mobiltelefon - I de allra flesta länder i Europa är det förbjudet att tala i mobiltelefon medan du kör utan att använda handsfree.

  4. Vägavgifter - I många länder i Europa förekommer det vägavgifter. Läs om vägavgifter och miljözoner i Europa.

  5. Ta med ditt EU-kort - Skulle du som EU-medborgare bli sjuk utomlands och behöva uppsöka sjukhus har du samma rätt till vård där som invånarna i det landet du besöker. Därför är det viktigt att du alltid tar med ditt europeiska sjukförsäkringskort (EU-kortet) när du åker utomlands. Kortet visar att du är försäkrad i ett EU-land. Läs mer om EU-kortet.

    Läs mer om tips när du ska bila i Europa