Utforska Škoda Enyaq och Škoda Elroq – elbilar för alla behov

Upptäck nya Škoda Enyaq och Škoda Elroq – våra elbilsmodeller med det nya designspråket Modern Solid. Design i framkant som ger minskat luftmotstånd och utökad räckvidd. Avancerade assistanssystem för ökad säkerhet och komfort.

Oavsett om du söker en elbil-SUV, en fyrhjulsdriven elbil eller en elbil med plats för hela familjen, har vi en modell och funktioner som passar just dig. Upplev elektrifierad körglädje med stil och plats för livet.

Nya Škoda Enyaq Solid Edition

Ny och uppdaterad till ett fast pris i hela Sverige

Nya uppdaterade Škoda Enyaq erbjuds som Solid Edition med ett enhetligt pris hos alla Škoda-agenter. Längre räckvidd, högre prestanda och nytt Infotainmentsystem. Solid Edition innehåller utöver den höga standardnivån bland annat en starkare motor på 286 hk, metalliclack och elektriskt utfällbar dragkrok.

Škoda Elroq

Upptäck en ny era av Škoda

Upptäck nya Škoda Elroq, en mångsidig elbils-SUV som kombinerar stil och funktion. Med en imponerande räckvidd på över 570 km och ett batteri på upp till 82 kWh, erbjuder den toppmodern teknik och generösa utrymmen.

Elroq, med sin minimalistiska design i det nya Modern Solid designspråket och sina hållbara material, utstrålar robusthet och tillförlitlighet. Den höga sittpositionen ger fantastisk utsikt, medan CANTON Sound System levererar en unik musikupplevelse. Fäll sätena för 1 580 liter bagageutrymme och njut av en inbjudande atmosfär med förstklassiga detaljer.

Lär känna Enyaq och Elroq

Provkör en Enyaq hos din närmsta Škoda-agent.

Med Škoda Privatleasing får du ett enkelt bilinnehav, helt utan kontantinsats.

Välj färg, fälgar och utrustning och se pris direkt i vår konfigurator.

Största fördelarna med elbil

1. Klimatsmart och miljövänlig körning

Genom att köra på el istället för fossila bränslen minskar du utsläppen av växthusgaser och partiklar. Om du även laddar bilen med förnybar energi minskar du din belastning på miljön ännu mer.

2. Hållbar bil med låga driftskostnader

En elbil kräver mindre service än en fossildriven bil. I längden blir det i regel även lägre driftskostnader att köra en elbil än att köra motsvarande fossildriven bil. Elbilen kräver mycket mindre underhåll och det är billigare att ladda en elbil än att tanka med bensin eller diesel.

3. Körglädje

Elbilar har tyst motorljud, snabb acceleration och lång livslängd. Om du väljer fyrhjulsdrift får du två elmotorer som med innovativ teknik fördelar drivkraften mellan bak- och framaxel. 

4. Ladda bilen smidigt

Att ladda en elbil är lika enkelt som att ladda en mobiltelefon – du kopplar in laddkabeln i bilen och laddningen startar direkt. Ladda bilen hemma och du har alltid en fulladdad bil på garageuppfarten på morgonen. Men du kan även hitta laddstationer längs vägarna, perfekt att ladda medan du gör ett snabbt matstopp på 30 minuter vid långresor.

5. Lägre ägandekostnad

Elbilar har lägre driftskostnader och är billigare i längden. Elbilar har lägre koldioxidutsläpp och premieras därför med en låg fordonsskatt. Du kan även få extra bidrag för installation av laddbox hemma.

Elbilars räckvidd

Hur långt kan jag köra med min elbil? Ta del av olika tips på hur du bäst förlänger räckvidden och hur lång räckvidd din elbil har. Beräkna din bils räckvidd utifrån olika parametrar såsom årstid, körstil och packning med vår Räckviddskalkylator.

Ladda din elbil

Hur laddar du din bil smidigt hemma? Hur fungerar det med laddboxar och hur laddar du bilen publikt? Se laddstationer på vår laddkarta och läs mer om hur det fungerar med laddkablar och laddboxar. Läs allt om att ladda din elbil, oavsett var du är.

Elbilsbatteri och garanti

Hur får du batteriet att hålla så länge som möjligt? Läs mer om dagens moderna batteriteknik, hur batterier tillverkas och återvinns. Ta del av information kring Škodas garanti på batteri och vanligt förekommande frågor och svar gällande batterier.

Välj rätt däck för din elbil

Att välja rätt däck till sin elbil är viktigt för att optimera räckvidd, säkerhet och komfort. Däck med lågt rullmotstånd minskar energiförbrukningen och ökar batteriets kapacitet, och bra grepp och kortare bromssträcka bidrar till en säkrare körupplevelse.

Uppdatering av mjukvara

Att hålla bilens mjukvara uppdaterad påverkar mer eller mindre hur hela din bil fungerar. Optimera din bil med den senaste uppdateringen och ta del av nya funktioner. Gäller Enyaqs som för närvarande har ME3.0 och ME3.1. Om din bil har ME3.2 eller högre berörs du inte av detta. I stället kommer ditt fordon att få ME3.7 i framtiden.

Nyfiken på mer om elbilar?

Livet med elbil är enkelt, men nytt för många. Vi har samlat våra bästa tips om elbilar och ägande. Läs mer om hur du väljer den bästa elbilen, fördelar med elbil, vad du får betala i fordonsskatt med mera.

Vanliga frågor och svar om elbilar


Även om inköpspriset är lite högre på en elbil än på till exempel en fossildriven bil, är elbilar billigare långsiktigt. Vad det kostar att äga en elbil beror på flera olika faktorer. Faktorer som exempelvis inverkar är om du laddar hemma eller publikt, förbrukning, installation av laddbox, elpriser med mera.

Elbilar kräver mindre underhåll, har billigare drivmedel och serviceavgifter samt har låg milkostnad. Trots ökade elpriser har elbilar billigare drivmedel och lägre milkostnad än en fossildriven bil. Årsvis kan du spara mer än 6000 kr om du äger en elbil istället för en fossilbil. Att köra elbil är både billigare och smidigare!

Naturvårdsverket erbjuder dessutom ett bidrag till installation av laddbox i hemmet. Läs mer på Naturvårdsverket.

För att jämföra kostnaderna för hela året kan vi ta följande exempel:

Kostnad bensinbil*

Distans: 1200 mil

Förbrukning/mil: 0,58 liter

Bensinkostnad Blyfri 95:19 kr/liter

Bensinkostnad/mil: 11 kr

Årlig bensinkostnad: 13 200 kr

Kostnad elbil*

Distans: 1200 mil

Förbrukning/mil: 2 kWh

Elkostnad: 3 kr/kWh

Elkostnad per mil: 6 kr

Årlig elkostnad: 7 200 kr

Motorn på en elbil skiljer sig från en fossildriven motor. En elektrisk bil kan drivas av en eller flera elmotorer och körs på el som lagrats i ett batteri. Hur långt du kan köra med en elbil beror på hur mycket el batteriet kan lagra (kWh), hur effektiv elbilen är och hur vädret är ute.

Du kan ladda elbilens batteri med el från elnätet, till exempel genom en laddbox i ditt hem. Tack vare att en elbil inte har en förbränningsmotor, kan bilen framföras väldigt tyst och helt utan koldioxidutsläpp.

Den första elbilen tillverkades redan på 1880-talet och var i början av 1900-talet den bil som såldes mest innan bensin- och dieselbilar tog över marknaden. Elbilen var dessutom det första fordonet som bröt hastighetsrekordet 100 km/h.

Till skillnad från en del bensin- eller dieselbilar som har svårt att starta när det är riktigt kallt, har elbilar inte detta problem. Men eftersom elbilens batteri har bäst prestanda vid rumstemperatur är det att föredra att värma upp bilen på vintern innan man kör iväg. Då kan du köra lite längre på en laddning.

Tänk också på att det kan ta lite längre tid att ladda när det är riktigt kallt, så ladda gärna direkt när du kört en sväng när bilen redan är uppvärmd.

I de flesta av Škodas elbilar finns ett högeffektivt värmepumpsystem vilket gör att du får längre räckvidd när du kör jämfört med elbilar utan värmepump.

Eftersom den viktigaste, och i själva verket den enda, rörliga delen i en elektrisk motor är rotorn, blir behovet av service minimalt jämfört med en förbränningsmotor. Det finns inget behov av varken oljebyten eller byte av bränsle- och luftfilter.

Precis som vanliga bilar går elbilar genom standardiserade krocktester med goda resultat. Elbilens batteri är till exempel inte explosivt vid en olycka och dessutom har elbilen varken koppling eller växellåda med motorolja, vilket vanligtvis är en orsak till bränder vid en krock.

Alla bilar, oavsett bränsle och teknik, belastar miljön. Genom att köra en elbil och ladda med förnybar energi bidrar du till minskade utsläpp av växthusgaser, partiklar och andra skadliga ämnen. En helt eldriven bil klassas som miljöbil.

Elbil

En ren elbil drivs 100% på el genom ett batteri som kan laddas upp med ström från en laddstation eller via en laddbox hemma. Med en elbil kör du helt klimatneutralt och med den senaste tekniken. Ibland kallas helt eldrivna bilar för BEV (Battery Electric Vehicle).

Laddhybrid

En bil som kombinerar eldrift med bensin- eller dieseldrift kallas oftast för laddhybrid, plug-in-hybrid eller PHEV (Plugin Hybrid Electric Vehicle). Batteriet i en laddhybrid räcker inte lika långt som batteriet i en elbil. Är batteriet urladdat eller om du ska åka en längre sträcka används istället förbränningsmotorn med bensin eller diesel. Du laddar batteriet på samma sätt som en elbil.

Läs mer om laddhybrid

Mildhybrid

En mildhybrid (mHEV) har ett mindre batteri som används tillsammans med en förbränningsmotor. Batteriet i en mildhybrid används främst för att ge mer kraft vid acceleration och minska bilens utsläpp i stadstrafik. Batteriet laddas när du kör, men kan inte laddas upp via ett vanligt eluttag/laddbox.

Kostnaden för din elbil styrs av hur mycket din elbil drar och hur elavtalet är utformat. För att beräkna laddkostnaden kan du använda dig av följande formel:

Elpris [kr/kWh] x Batteriets kapacitet [kWh].

En varm elbil använder mindre batteri än en kall elbil. En värmepump är särskilt fördelaktig vid lägre temperaturer eftersom den utnyttjar överskottsvärme från batteriet och drivlinan för att värma kupén mer energieffektivt. Du kan alltså öka elbilens räckvidd och komfort under vintermånaderna. Du kan också förvärma kupén och batteriet innan du ska köra med hjälp av värmepumpen och din Škoda-app.

Våra elbilar Enyaq och Enyaq Coupé har värmepump som standard. Värmepump är även standard för Elroq 60 och Elroq 85.

Nyhetsbrev Škoda

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om det senaste från Škoda